onsdag den 7. marts 2012

Mad kan de lave, de indere!!

De er gode til at lave mad i Indien. Dejlig krydret mad. En drøm for en vegetar som mig!
Min livret blev hurtigt masala dosa. Første gang jeg smagte det, var i Cennai, hvor vi mellemlandede på vej fra Delhi til Trivandrum i syd. Vi var fløjet hen over Den Bengalske Bugt og ned over Cennai, hvor de slanke kokospalmer ragede højt op over alle de lave, hvide huse. Jeg havde næsten trykket næsen flad mod vinduet i flyveren for at kigge ned på alt det nye og fremmedartede. Jeg kan ikke sige, at det var en drøm, der gik i opfyldelse, for jeg har aldrig drømt om, at jeg skulle til Indien. Jeg har læst om det, da jeg var ung og hørt de spændende, eksotiske navne som Calcutta og Bombay og Madras uden at ane, at jeg en dag selv skulle komme til flere af stederne. . .
Solenn skinnede, og himlen var blå, og vi gik udenfor for at se os lidt om i lufthavnen i Cennai, som før blev kaldt Madras, mens vi ventede på at komme videre. Vi kom fra den kæmpe storby, Delhi, hvor luften var tæt og tåget af forurening, og hvor der kun var omkring tyve grader, og pludselig var vi der i de varme troper. Jeg smed straks den uldne trøje og de tykke strømper og kunne gå med bare arme og bare tæer i sandalerne.
Så stod jer der foran en bod med forskellige hurtigretter og en ekspeditrice, som var meget nysgerrig og fnisede meget. Hun sendte lange blikke til os, mens vi spise vores dosa'er. Jeg kunne kun smile til hende, for hun forstod ikke engelsk. Jeg nød det hele - varmen, luften, larmen og alle de rejsende, der skulle videre med tuktuk, og ikke mindst nød jeg den store sprøde pandekage, der bliver lavet af kikærtedej og fyldt med blødt stegte kartofler i tern. Dejligt krydret og serveret med en youghurtsovs, som tager lidt af det stærke.


Jeg har endnu ikke fundet ud af, hvordan jeg skal lave dosa, men det er nok heller ikke lige så nemt, når man ikke har de rigtige ting at lave det på. Jeg må vel bare vente, til jeg kommer til Indien igen. . . 


TIl gengæld kan jeg nemt lave pakora - forskellige grøntsager dyppet i en dej og derpå friturestegt. . . Det tager lidt tid at lave, men det smager herligt!

Opskrift:

DEJ:

1 dl hvedemel
2 tsk olie
1 tsk bagepulver
Lidt salt
1/2 dl vand

GRØNTSAGER:
Her er nogle eksempler på, hvad du kan bruge:

aubergine i tynde skiver
løg i skiver
blomkål i små buketter
champignon
grøn peber i strimler
courgetter i skiver

OLIE til stegning

Pisk ingredienserne til dejen sammen. Sørg for at der ikke er klumper. Lad den stå og hvile lidt, mens du gør grøntsagerne klar.

Varm olien i en wok. Den skal være meget varm.
Dyp en grøntsag i dejen og læg den i den varme olie. Fortsæt sådan med så mange grøntsager, som der kan være i wokken ad gangen.
Tag dem op, når de er sprøde og gyldne og læg dem på fedtsugende papir.

Server med en frisk sovs af youghurt rørt op med finthakkede koriander- og mynteblade.

UHM, siger jeg bare!!



Sådan så de ud, de pakoras, vi fik på tagterrassen i Ganpati Guesthouse i Varanasi. Dér sad vi og spiste, mens vi nød udsigten over det farverige liv på Ganges-floden. . .









2 kommentarer:

  1. Du kan godt lave dhosai (pandekager) herhjemme... Det er ikke så svært..
    Der kommer snart en opskrift til masala dhosai på min egen blog http://minindiskmad.blogspot.dk/

    SvarSlet